Strafke
header-stripes

Zwerfvuil doodt nog te veel koeien

Geschreven door Raf Vanmechelen op zaterdag 8 juli 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Raf Vanmechelen
Landbouwers gaan zevenduizend bordjes in Vlaanderen plaatsen om mensen te waarschuwen voor de gevolgen van gedumpt afval. “Elk jaar sterven twee van mijn 130 koeien, omdat ze aluminiumschilfers opaten”, zegt boer Pieter Arnouts uit Linter.
Al te vaak wijst de autopsie uit dat de dood een gevolg is van zwerfvuil”Inmiddels is het al goed vijftien jaar geleden dat de suikerfabriek van Tienen stickers liet drukken voor op de landbouwvoertuigen. “Die waarschuwden voor de gevolgen van zwerfvuil op de akkers. Stukken metaal tussen de gerooide bieten kwamen in de productie van de suikerfabriek terecht, met heel wat ellende tot gevolg. Bovendien kostte dat handenvol geld”, zegt landbouwer Koen Guelinck uit Tienen.

Hakselaar
Nog steeds kieperen mensen afval gewoon uit hun wagen. “Ze staan niet stil bij de gevolgen. Blikjes en flessen komen in de hakselaar voor het ruwvoeder voorde koeien terecht. De dieren krijgen de verhakselde resten binnen en sterven aan de verwondingen in hun maag. Al te vaak wijst de autopsie uit dat de dood weer een gevolg is van het zwerfvuil”, zegt Nick François, regioconsulent van Boerenbond.

De organisatie zet de campagne samen met Vlaanderen op poten. Landbouwers zetten behoorlijk veel middelen in, maar de technologie heeft ook zijn beperkingen. “We hebben metaaldetectors op onze hakselaars, maar die detecteren geen aluminium. Laat nu net blikjes uit aluminium het grootste probleem zijn”, zegt Pieter Arnouts.“Alle koeien schieten we ook een magneet in de maag, maar zelfs dat toestelletje trekt geen aluminium aan. Wij verliezen op die manier elk jaar twee op 130 koeien. De schade over heel Vlaanderen, zowel financieel alsook op het vlak van dierenleed, is wellicht erg groot. Een gestorven koe kost ons al snel zo'n 1.500 euro.”

Exacte cijfers van de impact van het vuil heeft Boerenbond niet. Bordjes met het opschrift 'Wij houden niet van blik en ander afval. Hou jij het mee proper?' en een foto van koeien moeten passanten sensibiliseren. Of de grootste campagne nu wel voor een kentering zal zorgen? “Dat weten we niet”, zegt François. “Maar we moeten iets doen. Meer politiecontroles en hogere boetes zouden kunnen helpen. Maar we beseffen dat het moeilijk te verwezenlijken is. Een andere oplossing zou statiegeld op blikjes kunnen zijn. Misschien komt dat er ooit van.”

 ReactiesVe zitten och op Faceboek